Basismodule soa

Je leert wat de belangrijkste klachten van een soa zijn, hoe verschillende soa getest en behandeld worden en welke vragen je aan een cliënt kunt stellen om erachter te komen of je cliënt een soa kan hebben.

Herken jij bij je cliënt klachten die op een soa kunnen wijzen? En weet jij welke vragen je aan een cliënt moet stellen, om een risico inschatting te kunnen maken? In deze e-learning leer je wat de belangrijkste klachten van een soa zijn, hoe verschillende soa getest en behandeld worden en welke vragen je aan een cliënt kunt stellen om erachter te komen of je cliënt een soa zou kunnen hebben. Deze e-learning is bedoeld voor iedere professional die in de werkpraktijk weleens te maken krijgt met cliënten met soa en meer wil weten over het testen, behandelen en voorkomen van soa. 

Voor wie is deze e-learning?
Voor iedereen die (zijdelings) betrokken is bij de soa-en hiv-bestrijding, met name voor doktersassistenten en verpleegkundigen.

Wat leer je?
In deze e-learning leer je wat de belangrijkste symptomen van een soa zijn en hoe verschillende soa’s getest en behandeld worden. En welke vragen je aan een cliënt kunt stellen om erachter te komen of je cliënt een soa zou kunnen hebben.

Wat kan je aan het einde van de workshop?

  • Je kunt benoemen wat de belangrijkste soa zijn en hoe deze veroorzaakt worden
  • Je weet welke klachten bij een soa horen en hoe mensen risico op soa lopen
  • Je kunt soa testen en behandelen volgens de geldende richtlijnen
  • Je bent op de hoogte van de verschillende methoden die het risico op soa verminderen

Wat ga je doen?
Je gaat filmpjes en infographics over soa bekijken. Je gaat je opgedane kennis toetsen in quizzen en toepassen in een aantal casussen.

De e-learning bestaat uit 5 studietaken

  1. Signaleren van soa
  2. Uitvragen van risico
  3. Testen
  4. Behandelen
  5. Voorkomen van soa’s

Hoe lang duurt de e-learning?
Je hebt ongeveer 120 minuten nodig om de hele e-learning te doorlopen.

Hoeveel studiepunten krijg je?
Lees meer over accreditatie.

Enkele praktische puntjes voordat je begint

In de huisartsenpraktijk en op de hiv-behandelcentra wordt gesproken over 'patiënt', in GGD context over 'cliënt'. Voor deze workshop is omwille van de leesbaarheid gekozen voor het gebruik van het woord 'cliënt'. Aangezien je voor het volgen van deze workshop accreditatiepunten en een certificaat krijgt, is het noodzakelijk om alle opdrachten uit te voeren. Heb je een bepaalde studietaak nog niet gedaan, dan wordt de toegang tot de volgende studietaak beperkt totdat de opdracht is uitgevoerd. Voor artsen, die in aanmerking willen komen voor accreditatie, is de toets aan het einde van de workshop verplicht.